Min handlekurv
HAPPY HOLIDAYS Du kan nå returnere frem til 6/1-24

MILJØ OG SAMFUNNSANSVAR

Helt siden BITTE KAI RAND ble grunnlagt i 1981, har noen av våre sterkeste verdier vært å jobbe på
en rettferdig, ordentlig og respektfull måte på alle områder i selskapet.

Dette betyr at vi hele tiden prøver å forbedre vår atferd og våre handlinger etter hvert som det
dukker opp ny kunnskap og innsikt om vårt miljøavtrykk og samfunnsansvar.

BitteKaiRand_200622_167041
BitteKaiRand_200622_166458
BKR_SS23_13341_13434_CAMPAIGN
BKR_SS23_13408_CAMPAIGN

MILJØANSVAR

For oss er å redusere belastningen på klimaet en konstant prosess, og denne prosessen består av både store og små steg. Prosessen er dypt forankret i vår bedriftsfilosofi, som ligger til grunn for vår daglige drift og aktiviteter. Her må det tas hensyn til flere faktorer: CO2-utslipp, plantevernmidler, vannforbruk, bruk av jordbruksareal, avfallshåndtering, påvirkning på våre indre farvann, verdenshav, innsjøer, bekker m.m.

I 2021 ble BITTE KAI RAND sertifisert av Forest Stewardship Council (klikk her). FSC®-sertifiseringen sikrer at viskosen vår er utledet fra sertifisert tre, og at skogsarbeiderne er garantert ordentlige arbeidsvilkår. FSC-sertifiseringen sikrer at vi bidrar til og tar miljø- og samfunnsansvar gjennom hele vår verdikjede.  

Våre miljøtiltak kan deles inn i fire primære fokusområder:

  • Lang holdbarhet
  • Materialer
  • Emballasje
  • Transport

 

1 LANG HOLDBARHET

Den viktigste faktoren som er med på å avgjøre klærnes bærekraft er holdbarheten og hvor lenge forbrukeren synes designet er attraktivt og relevant. Dette omfatter både designet, håndverket, materialets kvalitet og hvor godt forbrukeren tar vare på klærne.

En viktig del av vårt DNA er å designe og produsere klær som har lang levetid hos våre kunder. Et av våre mål er å veilede våre kunder til å ta vare på klærne for å forlenge levetiden. Dette gjør vi ved å gi dem grundige vaskeanvisninger.

Vil du vite mer om hvordan du kan ta godt vare på klærne dine, kan du klikke her.  

 

2 MATERIALER

For å forlenge klærnes levetid er det viktig for oss å bruke materialer av høy kvalitet. Alle nye materialer blir grundig testet før de inkluderes i våre kolleksjoner. Et av våre mål er å kun bruke FSC®-sertifisert viskose innen 2025.

Våre designere har en foretrukket liste over materialer de bruker for å etterlate et mindre miljøavtrykk. Dette er blant annet materialer som lin, FSC®-sertifisert viskose, TENCEL™ lyocell, økologisk bomull og ull. Helt siden vi ble grunnlagt har lin vært et av våre favorittmaterialer i våre kolleksjoner, mye på grunn av lang levetid og høy komfort. Våre designere foretrekker å bruke digitale trykk fremfor rotasjonssilketrykk, ettersom dette krever færre kjemikalier og mindre vannforbruk i produksjonen.

Vi bruker en HIGG-MSI-indeks for å teste de ulike materialenes miljøpåvirkning.

Vi bruker det kontroversielle materialet polyester, som er forbundet med store mengder avfall. En av de positive sidene er imidlertid at dette materialet ikke krever sprøytemidler, har et mindre behov for jordbruksareal og et lavere vannforbruk. Polyesters miljøavtrykk er derfor mindre enn tradisjonell bomull. Polyester er en sterk fiber som vi bruker i blandinger for å øke holdbarheten i blant annet tettsittende bukser. I tillegg bruker vi resirkulert polyester i våre logomerker.
Den lange holdbarheten som polyester bidrar med, er en av hovedgrunnene til at vi kan inkludere dette som en del av våre bærekraftige materialer.

 

3 EMBALLASJE

For å redusere forbruket av plast, er posene i våre butikker laget av resirkulert plast. Tidligere brukte vi store mengder plast til å pakke klærne, kleshengere av plast til transport, store plastposer til hvert enkelt plagg og plastposer i butikkene.

I dag har vi stanset alle forsendelser av plastkleshengere. Nå pakker vi klærne i flat emballasje, noe som har redusert vårt plastforbruk med en tredjedel.

Vi har innført gjenlukkbare poser i nettbutikken slik at du enkelt kan bruke BITTE KAI RAND-posen på nytt dersom du skulle ønske å sende varene tilbake.

Alt av papirartikler, papp, hengeetiketter og emballasje er FSC®-sertifisert.  

 

4 TRANSPORT

Vi har i dag konvertert 95 % av varetransporten til transport via tog. Jernbanetransport har de laveste CO2-utslippene og er dermed den grønneste måten å frakte varer på.

 

SAMFUNNSANSVAR

Et annet viktig aspekt ved vår bærekraftige atferd er vårt samfunnsansvar. Vår FSC®-sertifisering indikerer at vi sikrer skogsarbeidernes rettigheter og arbeidsvilkår. Vi legger stor vekt på å etablere og vedlikeholde langsiktige relasjoner med våre leverandører, og vi gjør vårt beste for å sikre rettferdige og gode arbeidsvilkår for våre ansatte. Alle leverandører må signere en kontrakt slik at vi kan sikre at de lever opp til de 10 prinsippene i FNs Global Compact.

De 10 prinsippene lyder som følger:

1. Støtte og beskytte menneskerettighetene innenfor selskapets innflytelsesområde

2. Ingen brudd på menneskerettighetene

3. Organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger

4. Støtte utryddelsen av alle former for tvangsarbeid

5. Støtte avskaffelse av barnearbeid

6. Eliminere diskriminering i arbeid- og ansettelsesforhold

7. Støtte en føre-var-tilnærming til miljøutfordringer

8. Ta initiativ for å fremme miljøansvar

9. Oppmuntre til utvikling og spredning av miljøvennlige teknologier

10. Bekjempe enhver form for korrupsjon, inkludert utpressing og bestikkelser

For å støtte vårt miljø- og samfunnsansvar sender vi usolgte kolleksjoner til Dansk Røde Kors. På denne måten kan vi forhindre at klærne blir brent og samtidig hjelpe mennesker i nød.

Vår streben etter å bli mer bærekraftig er både utfordrende og spennende og krever at vi hele tiden følger med og forbedrer oss selv. Vi mener at vi løpende tar skritt i retning mot en mer bærekraftig atferd.