default

Get a quote

Min handlekurv
search
GRATIS LEVERING - ALLE PRISER INKL. TOLL OG MOMS

MILJØANSVAR

BITTE KAI RAND HAR GJENNOMFØRT ÅRENE TATT VIKTIGE SKRITT PÅ SIN LANGE REISE – OG DET ER MER PÅ VEI...

BitteKaiRand_200622_167041
BitteKaiRand_200622_166458
BKR_SS23_13341_13434_CAMPAIGN
BKR_SS23_13408_CAMPAIGN

ANSVAR

Siden BITTE KAI RAND ble grunnlagt tilbake i 1981, har en av våre sterkeste verdier vært å jobbe på en rettferdig, ordentlig og respektfull måte på alle områder av virksomheten vår – både når det gjelder bærekraft og sosialt ansvar.

Dette betyr at vi hele tiden prøver å forbedre vår atferd og handlinger etter hvert som vi får ny kunnskap og større innsikt i klimaavtrykket som vi og produktene våre etterlater. Vi står overfor store utfordringer som krever at vi finner nye, bedre og mer ansvarlige måter å handle på – både som forbrukere og som bedrifter. I de store utfordringene ligger det imidlertid også noen spennende muligheter. Nye materialer, produksjonsmetoder og måter å bruke modden på er under utvikling.

BITTE KAI RAND deltar aktivt i denne utfordrende, men veldig spennende reisen.


MILJØANSVAR

For oss er å redusere belastningen på klimaet en konstant prosess, og denne prosessen består av både store og små steg. Prosessen er dypt forankret i vår bedriftsfilosofi, som ligger til grunn for vår daglige drift og aktiviteter. Her må det tas hensyn til flere faktorer: CO2-utslipp, plantevernmidler, vannforbruk, bruk av jordbruksareal, avfallshåndtering, påvirkning på våre indre farvann, verdenshav, innsjøer, bekker m.m.

Våre primære fokusområder er:

  • Lang holdbarhet
  • Materialer av høy kvalitet
  • Farge og trykk
  • Vask og stell
  • Emballasje
  • Transport
  • Pålitelige leverandører

 

LANG HOLDBARHET

Den viktigste faktoren som er med på å bestemme bærekraften til klærne er holdbarheten - dvs. hvor lenge klærne varer og kan brukes, samt hvor lenge forbrukeren synes designet er smart og relevant. Dette avhenger av kvaliteten på stoffet og håndverket, og hvor godt forbrukeren tar vare på plagget.

Det er en viktig del av vårt DNA å designe og produsere klær som våre kunder kan beholde i svært lang tid.


MATERIALER AV HØY KVALITET

Den store utfordringen for vår design- og innkjøpsavdeling er å integrere målet vårt om å redusere klimapåvirkningen når vi utvikler nye kolleksjoner.

Vi foretrekker å bruke sertifiserte produkter så langt det er mulig, f.eks. Tencel™ Lyocell, økologisk bomull og GOTS-sertifiserte stoffer. Klærne er individuelt merket når det brukes sertifisert stoff. I tillegg tilstreber vi å kun bruke slitesterk viskose.

I tillegg har våre designere en liste over foretrukne stoffer som har minst innvirkning på miljøet – som f.eks lin, Tencel og ull. Lin har alltid vært et av de foretrukne stoffene i våre kolleksjoner fordi det er langvarig, behagelig og føles deilig å ha på seg. Sist, men ikke minst: Lin er blant de stoffene som har minst forurensende effekt på miljøet.

Vi arbeider også med utgangspunkt i verdiene i HIGG MSI-indeksen for påvirkning av de ulike stofftypene på miljøet.

Polyester er et mye omdiskutert materiale. De negative effektene fra materialet er primært CO2-utslipp og avfall. Motsatt er de positive effektene at det ikke brukes plantevernmidler i produksjonen, det brukes mindre vann, det er ikke behov for så mye jordbruksareal, og materialet har lang levetid. Alt i alt påvirker polyester klimaet vårt mindre enn f.eks. tradisjonell bomull. Polyester er et sterkt fibermateriale, som brukes i stoffblandinger, og som skal få klærne til å vare lenger – f.eks. Stramme bukser.


FARGE OG TRYKK

Våre designere designer alle våre trykk for hver kolleksjon, og alle våre trykk- og fargeleverandører er OEKO-TEX-sertifisert. Dette er med på å sikre at trykking og farging av stoffet vi bruker ikke etterlater skadelige kjemikalier i klærne våre.

Vi foretrekker å bruke digitale trykk, da de bruker færre kjemikalier og mindre vann enn såkalte «rotary screen prints».


VASK OG PLE

Vi gir alltid kundene våre de beste vaske- og stellanvisningene for klærne våre. All nødvendig informasjon står på pleieinstruksjonene. Hvis vi f.eks. anbefaler å tørke våre strikkede produkter liggende, denne anbefalingen vil stå i stellveiledningen sammen med instruksjoner om hvordan du gjør det.

Vårt endelige mål er å veilede kundene våre om hvordan de best kan ta vare på klærne deres, slik at de kan vare og se pene ut i svært lang tid.


EMBALLASJE

Alle våre plastposer kan i dag gjenbrukes eller er laget av resirkulert plast. Tidligere brukte vi store mengder plast til å pakke klærne, plasthengere til transport, store plastposer til hvert enkelt plagg, handleposer i butikkene m.m.

I dag pakker og transporterer vi ikke lenger klærne våre på plasthengere. Ved å bytte ut plasthengerne med flat emballasje har vi redusert mengden plastposer med en tredjedel og dermed spart mye plast.

Alle papirvarer og papp som brukes til emballasjen vår er bærekraftig, og vi bestreber oss på å sikre at den er enten FSC- eller Ecolabel-sertifisert.


TRANSPORT

Omfanget av våre transporter har gått ned fordi klærne ikke lenger henger på kleshengere, noe som har gitt mindre CO2-utslipp. Det er vårt mål å endre all transport fra Asia fra «sjøtransport» til «jernbane/sjøtransport». Jernbanetransport er den mest miljøvennlige transportformen, siden den har lavest CO2-utslipp. Selv om jernbaneinfrastrukturen har begrenset kapasitet, er den fortsatt vårt foretrukne valg når vi transporterer produktene våre.


PÅLITELIGE LEVERANDØRER

Klær fra BITTE KAI RAND produseres av nøye utvalgte leverandører i EU, Tyrkia og Kina.

Vi legger stor vekt på å skape og opprettholde et godt og sterkt samarbeid med våre leverandører, og vi gjør vårt beste for å sikre rettferdige og ordentlige arbeidsforhold for de ansatte. Alle leverandører blir bedt om å signere en kontrakt der de forplikter seg til å følge de etiske retningslinjene basert på de 10 prinsippene som anbefales av FNs Global Compact. Alle våre leverandører får jevnlig besøk av en kontroller fra BITTE KAI RAND.

De fleste menneskelige aktiviteter belaster miljøet. BITTE KAI RAND har valgt å forklare de negative konsekvensene av produksjonen vår og er forpliktet til å stadig redusere miljøpåvirkningen – selv om vi kanskje aldri blir perfekte. Gjennom årene har BITTE KAI RAND allerede tatt noen avgjørende skritt i den retningen, og vi gleder oss veldig til å ta enda flere...